Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem poszukiwali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, szczególnie, że towarzyszyła im bardzo nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo bardzo w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę właśnie metodę określono nare-sushi i niezmiernie błyskawicznie wieść o niej rozniosła się właściwie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one po prostu dobre, a nie tylko świeże. Z czasami nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
restauracja sushi w Krakowie
W pierwszej chwili jednakże słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, albowiem jako sushi formułowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się trochę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, zanim stało się rzeczywiście tym, czym jest dzisiaj, innymi słowy nie metodą konserwacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.